Skip to content

Nyhetsbrev januari – februari

Hej! 

Här kommer årets första nyhetsbrev från Sveriges Blåbandsungdom! 2024 är nu igång med full fart och vi är riktigt taggade på ett nytt och produktivt verksamhetsår för vår organisation. 

I detta brev berättar vi om en festival som vi var med på för ett par veckor sedan, tipsar föräldrar om initiativet Spela roll!, informerar om våra kommande sportlovsaktiviteter och sammanställer den årliga skolundersökningen från CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning). 

 

Festivalen Drömstort 

Den 5-6 januari deltog Sveriges Blåbandsungdom på en festival i Globen som föreningen Drömstort hade anordnat. Vi var där och berättade om vår verksamhet och anordnade roliga tävlingar och aktiviteter för deltagarna. Bland annat körde vi sumobrottnings-tävlingar, i full sumo-kostym! Om en svarade på några frågor kopplade till droger i våra tävlingar så kunde en även vinna rejäla priser: bland annat en elsparkcykel, en gigantisk kexchoklad och ett gäng biobiljetter. Aktiviteterna var mycket uppskattade och festivalen överlag var väldigt rolig för alla inblandade. Vi från SBU genomförde detta tillsammans med SBUs Stockholmsdistrikt, att våra olika kanslier fick träffas och jobba tillsammans i detta tyckte vi var extra roligt.   

 

Tips till föräldrar: Spela roll! och Uppmärksamhetsveckan 

Vi vill i detta nyhetsbrev också tipsa alla föräldrar till våra medlemmar om någonting som heter Spela Roll! och deras uppmärksamhetsvecka. 

Spela Roll! uppmärksammar alla barns rätt till en uppväxt fri från negativ påverkan av vuxnas alkoholkonsumtion. Uppmärksamhetsveckans syfte är att uppmärksamma barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket, att se och ge stöd till de som behöver. Uppmärksamhetsveckan infaller den vecka som Alla hjärtans dag är varje år, det vill säga vecka 7 (den 12 – 18 februari) i år. Läs gärna mer om detta här: https://duspelarroll.se/ 

 

SBUs deltagande i spelaroll-veckan 

Torsdagen den 15e februari deltog SBU i spelaroll-veckan genom att delta i ett webbinarium som KSAN anordnade. Vi pratade om det förebyggande arbete som vi gör inom vårt förbund, diskuterade varför det är viktigt och berättade hur vi jobbar för att förebygga ungas drog- och alkoholmissbruk. Det hela livestreamades och ni kan kika via den här länken: https://www.facebook.com/KSANEttstyckekvinnohistoria?fref=nf&ref=embed_page hur det såg ut.  

 

Kom på våra roliga sportlovsaktiviteter 

Under sportlovet kommer vi på Sveriges Blåbandsungdom att anordna flera roliga aktiviteter runt om i olika städer i landet. Exakt när, var och vilka aktiviteter är ännu under planering men inom kort kommer mer information att kunna hittas under fliken “evenemang” på vår hemsida. Håll utkik där! https://sverigesblabandsungdom.se/evenemang/ 

 

CANs nationella skolundersökning
I en sammanställning och kort översikt av CANS nationella skolundersökning 2023 framkommer bland annat att: 

  • Vitt snus fortsätter att öka bland ungdomar, detta trots att en åldersgräns infördes under sommaren 2022.  
  • Gällande narkotika är det 7 % av eleverna i årskurs nio som uppger att de har använt narkotika någon gång och 15% av eleverna på gymnasiet.  
  • Spel om pengar ökar fortsatt, särskilt hos pojkar i gymnasiet. I den gruppen uppger 40% att de har spelat om pengar de senaste 12 månaderna.  
  • Gällande alkoholkonsumtion har den sjunkande trenden stannat av, tråkigt nog. I årets undersökning svarade 39% av ungdomar i årskurs nio att de har druckit alkohol det senaste året, och 70% av gymnasieeleverna svarade samma sak.  
  • Gällande vape och lustgas ligger användningen fortsatt på höga nivåer. 

Ta gärna del av hela undersökningen här: https://www.can.se/publikationer/cans-nationella-skolundersokning-2023/  

 

Det var allt för denna gång!  

Tusen tack för att du tog dig tid att läsa vårt nyhetsbrev. Du kan hålla dig uppdaterad om vad som händer hos oss genom kommande nyhetsbrev och via vår hemsida: https://sverigesblabandsungdom.se/. 

Vi finns också på sociala medier: @sverigesblabandsungdom på Facebook och Instagram.