Skip to content

Engagera dig

Bli medlem

Genom att bli medlem och ta ställning för en nyktrare värld öppnas möjligheten att åka på läger, delta i utbildningar och annat skoj. Medlemskapet är gratis för dig som är 25 eller yngre, gå med redan idag!

Starta en förening

Genom att starta en förening skapar du och dina vänner en samlingsplats för en nyktrare värld. Av förbundet får ni bidrag för att kunna göra aktiviteter och all hjälp ni behöver för att komma igång. Att driva en ideell förening är superkul!

Gör en insats

Vill du göra något mer tillfälligt eller bara hoppa in och göra något enkelt för en nyktrare värld? Vi är tacksamma för alla som vill engagera sig och hjälpa oss framåt. Vill du läsa mer om hur du kan engagera dig?

Sveriges Blåbandsungdom nykterhet alkohol ungdom förening medlem gemenskap evenemang

Bli medlem

Genom några enkla tryck så tar du första steget på en fantastisk resa! Du är en viktig kraft i steget mot en nyktrare värld! Förbundet anordnar också aktiviteter då alla medlemmar är inbjudna att träffas och göra saker tillsammans.

Som medlem lovar du:
Jag lovar att avstå från alkohol och andra droger, samt verka för ett tryggt samhälle där alla människor har lika värde.

Du blir även medlem i vårt vuxenförbund Sveriges Blåbandsförbund och får hem tidningen Blå Bandet! Det är medlemmarna som bestämmer över Sveriges Blåbandsungdom på årsmötet och däremellan leder förbundsstyrelsen. Vuxenförbundet som organiserar alla 26 eller äldre heter Sveriges Blåbandsförbund (SBF) och tillsammans med dem bildar vi Blåbandsrörelsen.

Medlemsavgifter (Kr/kalenderår)
0-25 år ➼ 0 kr
26-40 år ➼ 250 kr
40 år – ➼ Du kan bli medlem i Sveriges Blåbandsförbund

Starta förening

Det är lätt och kul! 

Genom att starta en förening så hjälper du oss att arbeta för helnykterhet och att det ska finnas bra och roliga, drogfria aktiviteter för unga att välja på i samhället. Tillsammans jobbar vi för att uppnå SBU vision om en nykter värld där alla människor är lika mycket värda. Föreningarna finns runt om i Sverige, och saknas det en där just du bor är det bästa att starta en egen!

Alla föreningar gör olika saker. Det spelar ingen roll vad ni gör, så länge ni är nyktra och gör något bidrar ni till en nyktrare värld! Det kan t ex vara olika idrottsaktiviteter, pyssel, att laga mat, e-sport, titta på film, lasergame, alkoholkunskap eller att lära sig att bli en bra ledare. Det finns inga begränsningar, utan det svåra blir istället att komma på precis det ni vill göra.

Fördelen med att starta en egen förening är att ni själva får bestämma vad ni vill göra. Dessutom får ni bidrag från förbundet på 1000 kr per år, de första tre åren plus 60 kr per medlem i föreningen.

Sveriges Blåbandsungdom finns här för er och kommer hjälpa er med allt!
Exempelvis:

  • Hjälpa er att sätta igång och hålla ert första årsmöte
  • Lära er mer om hur en förening fungerar
  • Hitta lokal eller samarbetsorganisationer för er verksamhet så att ni har någonstans att hålla träffar

Ta kontakt så hjälper vi er! Kansliet@sbu.nu eller ringa 070 401 59 17

Gör en insats

Det finns många sätt att bidra till en nyktrare värld! Delta i sociala medier, samtala via discord eller gör en ideell insats!

Bli inspirerad genom att följa oss i sociala medier eller lär dig mer om oss via vår gemenskap på Discord för att få kontinuerlig information. Gilla, dela och skriv kommentarer för att sprida budskapet om nykterhet!

Vill du göra något direkt utan att starta en förening?

Just nu finns det möjlighet att engagera sig kring följande ideella uppdrag.