Skip to content

Sammanfattning av projektet Delad Kultur är Dubbel Kultur

Projektet Delad Kultur är Dubbel Kultur

Projektet drevs av Skövde-Käpplunda SBU och nedan är inlägg som publicerades under projektets gång hopslagna till ett inlägg.

Aktiviteterna rivstartade under sportlovet

Projektets aktiviteter startade igång under sportlovet vecka 7 med 9 olika workshops utifrån teater, dans, foto, papperskonst, film och sånginspelning i studio. Ett 50-tal deltagare fick prova på detta smörgåsbord av aktiviteter som gav mersmak främst när det gäller sång, dans och musik. Vi fick två artiklar publicerade i tidningen Skaraborgs Allehanda!
Sportlovet starade med workshop i dans
Testade att spela in låtar i studio

Helena leder projektet Delad kultur-dubbel kultur

Jag heter Helena Sjöberg-Rönningberg är 42 år och bor tillsammans med min familj i Tidan. Min familj består av mig , min man , 6 barn ( 4 är mina 1 tjej och 3 killar och två är makens I tjej och en kille) varav 3 bir kvar hemma. Maken har också 4 barnbarn som kommer emellanåt.

Jag är utbildad fotograf, men ser mig själv mer som allkonstnär eller kreatör. Jag har tidigare arbetat med projekt i många former, dels genom att jag och maken grundade föreningen Voices of charity där vi satt upp 3 musikaler på Skövde stadsteater , haft ett otaligt antal konserter och uppträdanden I olika sammanhang , men även med ungdomar i Skövde kommuns satsning på områdesutveckling i Ryd.

Jag har även innan detta arbetat med  klass 5 på Tidanskolan år 2010, då vi satte upp musikalen Grease på Olstorps festplats. Denna sågs av 700 personer.

Sommarbubblans sommarkollo, var ett projekt som drevs för barn med små ekonomiska förutsättningar I samverkan med leader östra skaraborg för att ge dessa barn ett sommarlov att minnas ( en veckas kollo med övernattning)

Jag är en driven person som brinner för ungdomars chans att få delta och hitta sig själva i en aktivitet där de får utveckla sina intressen inom kulturen. Alla ska ha en plats. Jag tror på att vi behöver satsa på de unga för att bygga en hållbar framtid.

Jag vägrar tro att projekt är för stora, utan är i min fulla övertygelse att allt går om man bara vill,  Vi måste mana unga och oss själva att våga tro på sina drömmar och sina ideer , om man inte skulle nå ända fram första gången har man lärt en massa på vägen, allt handlar om att kämpa för att nå sina mål.

På fritiden om jag har någon, lägger jag den gärna på barn, barnbarn och våra två hundar. Fotograferar, målar och skriver.

Jag arbetar utöver projektetet i Blå Bandet även som studiofotograf i Tibro några timmar i månaden.

Första gruppen skapar en konsert

I början av mars drog första gruppen igång på Rydsgatan 6 i Skövde. Den består av en grupp ungdomar i åldern 13-15 år som under sportlovsaktiviteterna blev intresserade av sång. De ska nu under några veckor lära känna varandra, sjunga tillsammans och skapa en konsert.

Vivi besökte Skövde

Den 29 mars kom Våra Gårdars processledare Vivi Lovelock på besök. Hon fick träffa Helena, Niclas och några av deltagarna i sånggruppen.

Vad betyder projektet för deltagarna?

Några av projektets deltagare skriver:

”Jag tycker det är såååå kul på måndagarna när vi sjunger och träffas?Det som är roligast är nog när vi får umgås och ha kul och lära  av varandra,  tillsammans?  Det betyder sååå mkt för mig att få vara med på detta och träffa  personer jag älskar att umgås med ❤️❤️

Neo Lundstedth 13 år

 

”Jag tycker att det är jätte kul och man får sån gemenskap och mycket bättre självförtroende. Man blir mycket tryggare att sjunga framför folk och man får testa olika musikstilar och hitta den som passar sin röst bäst. Man lär sig också scen språk och man lär sig av varandra.❤️

Maja Isacsson 13 år

Försmak av konserten på 1:a maj

Ungdomarna gav en försmak av konserten under en vårfest på 1:a maj i föreningslokalen i Skövde. De bjöd på låtar som Amazing och Eye of the Tiger. Förutom att njuta till fantastisk sång kunde deltagarna gå tipspromenad och dricka kaffe eller saft med hembakta kakor till. Den stora konserten är planerad till 1 juni.

Andra gruppen skapade film

Under tre sommarveckor jobbade vår andra grupp med att skapa en film från början tillslut. Det startade med manusskrivande och fortsatte med inspelningsarbete. Därefter tog redigering vid.  Eftersom Blå Bandet jobbar drogförebyggande kom filmen att handla om droger och kampen att bli fri dem och hitta ett nytt liv. Filmpremiären ägde rum i vår lokal 4/7 inför 79 besökare.

Tredje gruppen skapar en konstutställning

Under sommaren skapar vår tredje grupp i projektet en konstutställning i foto och målning. Temat är hopp. Den kommer också att bli tonsatt. Vernissagen äger rum i lokalen 25/7 kl 14.00-18.30.

Liknande inlägg