Här kan du läsa infon du får när du anländer till Maxat Midsommarläger redan nu så är du förberedd.
Infohafte_maxat_midsommarlager_2014
Midsommarfirande
Vi åker iväg till Gammlia för ett traditionellt midsommarfirande med allmänheten. På plats serveras kycklingsallad med pitabröd att äta som picknick på området.
Fikaförsäljning inne och ute • Fiskdamm • Ansiktsmålning • Hästskjuts • Tillverkning av midsommarkransar • Femkamp med Sveriges Blåbandsungdom • Mumsmumskatapult
Hålltider ca
11.30 Samåkning från Röbäck till Gammlia
12.00 Möjlighet att hjälpa till att klä midsommarstången
12.30 Kersti Ståbi med musiker sjunger och spelar
12.50 Midsommarstången reses och sedan leder Kersti Ståbi dansen
13.30 Mer Musik med Trio Väst
14.15 Musikuppträdande med Kersti Ståbi, sedan mer dans runt midsommarstången!
15.00 Björksta folkdanslag dansar
15.30 Samåkning tillbaka till lägerområdet i Röbäck
Västerbottens Museums Midsommarfirande
Pingisturnering
På lördag anordnas en pingisturnering för alla pingis sugna. Vilka olika ”grenar” som spelas bestäms på plats av de som vill delta.
Rundpingis, Kung, Ryss, Dubbel eller Singel?
Ingen fullskalig tävling i bordtennis.
Fotostig
Precis som naturstigen kommer fotostigen finnas tillgänglig hela lägret. Det går till så att du får ett antal bilder som är tagna utefter en utmärkt slinga på lägerområdet, korten kan föreställa en sten, ett trä eller något annat som kan hittar längs denna stid. Din uppgift blir att gå slingan, försöka hitta vart korten är tagna och på så vis bestämma ordningen på bilderna!
Instagramtävling
Tävlingen går ut på att fånga midsommarlägret på bild. Ställ dig själv frågan ’Vad är midsommar med Sveriges Blåbandsungdom för mig?’ och fånga det på bild med din mobil!
Vid frågor eller funderingar om hur man gör med instagram går det bra att ta kontakt med Maja Westling under lägret, så hjälper hon till!
Gammeluvträff
Gammeluvarna är sällskapet som traditionsenligt träffas under varje midsommarläger. Deltagare är de som är över 40 år, alltså inte längre medlemmar i Sveriges Blåbandsungdom. Träffen är så uppskattad att den ensam brukar locka tillresta. Höga skratt brukar höras från sammanträdesrummet.
Årets träff är på midsommarafton den 20 juni. Program:
kl 17.00 Lätt midsommarbuffé
kl 18.30 Workshop Surdegsbakning med Nisse Olofsson. Det går också bra att välja annan valfri workshop.
kl 20.30 Gammeluvarnas årsmöte
kl 21.00 Kvällsfika
kl 21.00 Filmvisning ”Trogen till döden”
Pris: endast 200 kr!
Surdegsbakning
I tusentals år har människan bakat bröd med surdeg. Under denna workshop kommer Nisse Olofsson och lär ut grunderna i surdegsbakning, det blir demonstration men med stor delaktighet från din sida.
Aktivitetsansvarig: Nils-Erik ”Nisse” Olofsson, Bagerichef på Nisses Conditori
Sara berättar om sitt förlorade liv
Sara Sandstedt från Mellerud i Västra Sverige föreläser om sitt liv som på flera sätt har blivit förlorat. Fortfarande idag, vid 29 års ålder, kämpar hon med erfarenheter från ett barndomshem med alkoholism och första sambolivet med både alkoholism och våld.
Förra året gav Sara ut sin bok med titeln ”Förlorad”. Så här skriver hon själv om boken:
Förlorad handlar om allt jag har förlorat. Min förlorade barndom. Min förlorade tro på andra människor. Mitt förlorade liv. Min förlorade vilja. Mina förlorade tankar. Min förlorade familj. Min förlorade förlåtelse. Jag har förlorat många saker i mitt liv på grund av min pappas alkoholism och min mammas medberoende/alkoholism.
Missa inte Sara berätta om sitt händelserika liv på lördagen kl 18.00 i fiket. Sara kommer även delta i ett samtal om att vara ung och nykter på lördagkvällen.
Natt-LAN
Vi kommer ordna NattLAN mellan kl 23-05 varje kväll. Om du har en Xbox, PS3, Wii eller PC/MAC så ta med den! Kom ihåg skärm eller TV.
Ifall du spelar på en dator bjuder vi på en kopia av Counter Strike: Global Offensive! Fiket kommer ha öppet parallellt med NattLAN för de som vill köpa läsk, godis eller någon enklare matbit.
I deltagaravgiften för hela midsommarlägret ingår alla aktiviteter, även NattLAN. Om du endast vill vara med på LAN kostar det 150 kr. Då ingår inte logi, mat eller övriga aktiviteter på programmet.
Samuel Ljungblahd ger exklusiv konsert
Samuel Ljungblahd är den hetaste bland svenska soulartister just nu. Med succéinhopp i Så Ska Det Låta, sångare i Let’s Dance och flera bejublade Sverige-turnéer har Samuel fångat våra hjärtan. Han blev utvald som den artist tittarna helst ville se igen i Så Ska Det Låta. Nu kommer han med en exklusiv spelning tillsammans med sin pianist till Midsommarlägret 2014 i Röbäck.
Samuel Ljungblahd är född och uppvuxen i Umeå. Efter att ha valt mellan musik före fotboll drog flyttlasset till Stockholm, där han utvecklade sin sångtalang.
Se Samuels insats i Så Ska Det Låta 2014. Vi lovar: INGEN kommer sitta still!
Se även Samuel Ljungblahd i studion:
Barnaktiviteter
På förmiddagarna finns möjlighet för alla barn att träffas och ha roligt tillsammans. Det kommer bl.a. att bli högläsning av bibliotekarien Jenny Berggren, tillverkning av midsommarkransar och kanske någon rolig utflykt. Barn i alla åldrar är välkomna, de yngsta tillsammans med en förälder eller annan ansvarig.
Mångkamp
Som uppstart på torsdag kväll anordnas en mångkamp för både stora och små. En lagtävling där det är bra att lagmedlemmar som är kluriga, snabba, pricksäkra, starka och kanske fingerfärdiga? Alltså något för alla, där mångfald är en fördel för lagen!
Last man standing
I år kommer ingen att gå säker under midsommarlägret! Under hela lägret pågår nämligen en tävling kallad ”last man standing”, även känd som killer eller stalker. Leken går ut på att eliminera alla motståndare, i det här fallet alla lägerdeltagare. I början av lägret kommer alla som vill vara med att få en lapp med en annan deltagares namn, denna person är första målet att ”förgöra”. Lyckas man hitta och eliminera sitt mål får man hens namn, vilket blir nästa mål. Tillslut finns endast en vinnare kvar. Mer instruktioner kring ”vapen” och ”skydd” fås på plats. Självklart är denna aktivitet frivillig, men ju fler deltagare, desto mer spännande blir det!
Naturstig
Under varje midsommarläger anordnas en naturstig av aktivitetsrådet, så även i år. Denna naturstig kommer sitta uppe hela lägret och är fri att gå när man vill, vinnarna koras i slutet av lägret. Det finns frågor anpassade för både barn och vuxna och i år är temat ”film”!
Afrikansk dans
Afrikansk dans är rytmisk och rolig. Det spelar ingen roll hur man ser ut eller om man gör fel, huvudsaken att man har roligt. Alla kan vara med och vi anpassar dansen efter din egen takt och kunskap. Kanske vill man bara gunga med i de härliga trumrytmerna.
Aktivitetsansvarig: Birahima Wade, Yakaar
Birahima Wade är ansvarig för Yakaar kommer från Senegal, där han bland annat trummat och dansat med den stora dansgruppen Bakalama samt Ballets Africains de Sangomar. Han har stor erfarenhet av att leda både små och stora, med och utan funktionshinder och är en entusiastisk personlighet.
Skapa vackra kort med stämplar
På denna workshop får du möjlighet att skapa vackra kort, att ge bort eller pryda hemmet med. Vid workshopen kommer det finnas stämplade figurer som kan fyllas i med vackra färger, skuggor och härliga detaljer. Figurerna kan du sedan använda för att skapa grattiskort, vackra tavlor eller något annat kreativt. Du som vågar dig på det mer avancerade kan stämpla egna kort av olika slag som vi stämplar med en eller flera färger.
Aktivitetsansvarig: Bodil Olofsson, Hobbypysslare
Paintball
Vill du ha en aktiv och kanske också smärtsam workshop, så är nog Paintball något för dig! Här åker vi gemensamt till Umeås Paintballbana där vi sedan ska skjuta färgkulor på varandra. Se till att ha med oömma skor, kläder finns på plats! För denna workshop tillkommer en kostnad på 250 kr och du måste vara över 15 år.
Geocaching
Geocaching kan man kalla för en modern version av skattjakt. Någon gömmer en burk eller liknande på en specifik plats, med en loggbok och en penna som viktigaste innehåll. Så noggranna koordinaterna som möjligt till gömman publiceras, ibland tillsammans med ledtrådar, på en webbplats på Internet. Intresserade kan sedan leta upp gömman, geocachen, och anteckna sig i loggboken.
För att kunna hitta igen gömmorna behöver man en GPS. De flesta moderna smartphones har en inbyggd GPS som fungerar bra för geocaching.
Vi kommer att gå igenom grunderna i geocaching och prova på att leta igen några cacher i området.
Ingen GPS? Ingen fara, eftersom ni kommer leta i grupper om 2-3 stycken kan ni dela utrustning.
Du kan läsa mer om geocaching på www.geocaching.com.
Det finns möjlighet att fortsätta med geocaching under helgen när man har en stund över. Det finns många gömmor i området.
Aktivitetsansvarig: Christoffer Vikström
Tårtbakning
På denna workshop får du använda din kreativitet och skaparglädje när vi bakar och dekorerar tårtor. Under kvällsfikat bjuds sedan hela lägret på de förhoppningsvis välsmakande tårtorna!
Mixed Media Art
Mixed Media Art är en populär konst eller pyssel form som vuxit sig stor sista tiden. Här kan man blanda alla olika visuella medier man kan komma på för att skapa en tavla, piffa upp en låda, göra om en bok eller nästan vad som helst. Vi kommer använda spets, tyg, tidningar, stämplar, böcker, äggkartonger, färg m.m. för att tillsammans gå igenom några grundläggande tekniker och göra en lite enklare tavla. Sedan är man fri att använda materialet till att fortsätta på sin tavla eller göra någonting annat. Det kommer att ingå grundmaterial och sedan kommer det finnas möjlighet att köpa mer om man vill. Workshopen passar alla över 7 år, men även yngre är välkomna i vuxet sällskap.
Aktivitetsansvarig: Emma Berggren, Pysslare och Redaktör för Blå Bandets barn och ungdomssidor
Foto – Lär dig ta bra bilder med mobilen
Den bästa kameran är den du har med dig. Under den här workshopen lär vi oss hur man kan utnyttja sin mobilkamera till max, och vi kommer att gå igenom sådant som är bra att tänka på när man t.ex. ska ta ett porträttfoto. Under workshopen finns även tid för att vara med i en instagram-tävling som pågår under hela lägret!
Medtag egen telefon med kamera.
Aktivitetsansvarig: Maja Westling, frilansfotograf
Röbäcks historiestig
I Röbäck finns ett antal historiska platser som är markerade och vid varje plast finns en beskrivande tavla om platsen. På denna workshop besöker vi några av de historiska platserna som finns längst historiestigen vilka vi besöker bestämmer vi tillsammans på plats.
1. Röbäcks källa
2. Bron över Röbäcken
3. Stenhuggarängen
4. Krigsgravarna
5. Kvarnarna i Röbäcken
6. Linodlingen (vid historiestigen)
7. Fornlämningarna (vid historiestigen)
8. Norrstigen – Kustlandsvägen
9. Galgbacken
10. Kyrkberget (vid historiestigen)
11. Jättestuberget med grotta och utsiktstorn (vid stigen)
12. Kulturmejeriet
Är du nyfiknen på platserna redan nu kan du läsa lite om den på Umeå kommuns hemsida.
Glödheta håller tyvärr stängt under midsommarhelgen, men de som kommer tidigt på torsdagen kan hinna dit innan de stänger kl. 14.00.
Skaparen av filmen ”Trogen till döden” kommer
Trogen till döden är titeln på en dokumentärfilm om Straight Edge-rörelsen i Sverige. På 90-talet blomstrade rörelsen bestående av nyktra ungdomar, inte minst i Umeå. Skaparen av filmen, Andreas Ljungman från Göteborg, kommer till Midsommarlägret och svarar på frågor efter filmen.
Så här skriver han om filmen på sin hemsida www.trogentilldoden.se
”Vi kommer att under några månader följa väl utvalda personer som valt att leva sitt liv nyktert (läs Straight Edge) och som har en intressant livshistoria att berätta.”
Oljemålning
Vi målar landskap i olja. Under workshopen får du hjälp att starta upp ett eget projekt, det finns sedan möjlighet att fortsätta under eftermiddagens egentid för dem som vill. Ta med oömma kläder. Penslar och färger finns att låna, men du behöver någonting att måla på – om du har en egen pannå kan du med, annars finns de att köpa på plats för cirka 15 kr.
Aktivitetsansvarig: Jenny Berggren, konststuderande i realistiskt måleri
Midnattsbrännboll
I norr är det ljust natten lång så vad passar då bättre än midnattsbrännboll på Midsommarlägret.
Umeå är en brännbollsstad där tävlingen Brännbollsyran genomförs varje år sedan 1974. 1997 fick Brännbollscupen VM-status. Sveriges Blåbandsungdoms lag i Brännbollsyran, Blåbanditerna, gjorde bra i från sig förra året och är seedade på 17 plats.
På midsommarlägret räknar vi inte med lika många lag som i Brännbollsyran, men med en rolig match mellan två lag i midnattssolen.
Resa till Midsommarlägret
Det finns flera olika alternativ på hur du kan ta dig till Midsommarlägret. Röbäck ligger väldigt bra till, 15 minuter från Umeå Centrum, 10 minuter från flygplatsen, 15 minuter från tågstationen och 5 minuter från E4:an.
Gemensam resa
Förbundet arrangerar gemensam resa från Södra Sverige. Troligtvis blir den gemensamma resan med minibussar från flera olika platser.
Kontakta Gustav Karlsson för mer information.
Tåg
För tågförbindelser till Umeå C, se SJs hemsida.
Från Umeå Centralstation är det ca 200 m till Vasaplan där alla lokalbussar finns. Från centralstationen följ Rådhusesplanaden tills du kommer till Skolgatan där svänger du vänster för att komma till Vasaplan.
Flyg
Bolag som flyger Umeå-Stockholm är SAS och Norwegian från Arlanda och Malmö aviation från Bromma. Se respektive bolags hemsida för tillgängliga förbindelser.
UmeaFlyg är ett bolag som säljer biljetter till de olika bolagens flygningar mellan Umeå och Stockholm.
Från flyget kan du ta flygbussen (Linje 80) och på Vasaplan byta till busslinje 6 eller 9 mot Röbäck. Resan med lokaltrafiken är inkluderad i flygbussbiljetten.
Buss
För information om tider och priser för bussar inom Västerbotten, lokalt i Umeå och Flygbussen se tabussen.nu
Ta buss 6 eller 9 mot Röbäck. Kliv av vid Röbäcks centrum. Från hållplatsen är det ca 700 m till lägerområdet.
Tänk på att det inte är möjligt att betala med kontanter på lokaltrafiken i Umeå.
Egen bil
Röbäck ligger ca 5 km söder om Umeå. Från E4 finns en avfart mot Röbäck söderifrån och mot Norrmjöle norrifrån. Röbäck ligger väster om E4:an.
Från Riksvägen genom Röbäck svänger du upp på Skravelsjövägen, ”runt” ICA och svänger sedan vänster mot Idrottsplats/Skola. I slutet av Sönkmyrvägen hittar du lägerområdet.
Cykel
Det finns en fin cykelbana över Röbäcksslätten från Umeå. När cykelbanan längst slätten tar slut svänger du över Riksvägen och följer Riksvägen fram till Glödheta (Gamla Mejeriet) där du svänger upp på Skravelsjövägen och följer den förbi ICA och svänger in på Sönkmyrvägen. Vid Sönkmyrvägens slut hittar du lägerområdet.
För dig som hittar bättre finns en lite genväg med en cykelbana mellan Nybruksvägen och Röbäcks Arena.
Gående
Bor du i Röbäck och planerar att gå till lägret hittar du lägerområdet vid Linnéaskolan och Elofssonhallen. Annars går det bra att följa väganvisningarna för cykel.
Följ live när programmet till Midsommarlägret lanseras
Följ live på webben när staben släpper det preliminära programmet inför Midsommarlägret 2014! Ni kan också komma med synpunkter direkt till mötet, genom en chatfunktion bredvid videofönstret. MISSA INTE DENNA MÖJLIGHET ATT PÅVERKA!
När:
Onsdag 4 februari
Vi börjar sändningen strax efter 17.30, och beräknas sända i 15 minuter.
Hur:
http://bambuser.com/channel/blomdalsfredrik#
Du kan också fysiskt kom