Skolan är en stor mötesplats för barn och ungdomar. Skolan ska förmedla normer och värden samt kunskaper om olika företeelser, däribland alkohol och andra droger. Ibland riktas kritik mot skolans ANT-undervisning (ANT=alkohol, narkotika och tobak) för att vara för faktadominerad. SBU vill komplettera en sådan undervisning med upplevelse- och värderingsbaserade övningar från våra material Påverkan pågår och Motboken. Vi vill nå elever, skolledare, lärare och föräldrar.
Vi kan erbjuda
- ANT-bussen till er skolgård för elever och lärare.
- Utbildning i Påverkan pågår och Motboken för lärare eller elever.
- Presentationer i Effekt (Örebro preventionsprogram) och Vuxenkontraktet för föräldrar, lärare och elever.
ANT-bussen
ANT-bussen är en husbil som turnerar på olika skolor i Sverige, och där skapa det naturliga samtalet mellan ungdomar. Med utbildad personal vill vi vara där barnen och ungdomarna finns och stötta skolpersonalen med kunskap och metoder. Många kommuner och skolor har ett bra ANT-arbete med särskilt utbildade lärare. Detta arbete sker oftast i lektionsliknande former där läraren ger information till barnen. Vår erfarenhet från vårt arbete sedan 2005 visar att det inte är ovanligt att lärarens personliga engagemang är lågt, speciellt när det gäller alkohol. För att prata om ett så kontroversiellt ämne är ett personligt engagemang hos läraren viktigt. Utan det blir resultatet ofta som talesättet säger – in genom ena örat och ut genom det andra. Det vuxna säger får dessutom inte riktigt fäste hos unga. Unga lyssnar och litar mer till vad andra unga säger. Därför är mötet och dialogen mellan ungdomarna själva så viktigt om vi vill ge dem kunskap, argument och styrka att orka stå emot och våga säga nej till alkohol. Det görs bäst genom ungdomarna själva.
Vuxenkontraktet
Vuxenkontraktet ger föräldrar och lärare kunskap och insikt om den verklighet och de villkor som gäller i barnens värld. En del föräldrar och lärare har kallat Vuxenkontraktet för den bästa föräldrautbildningen som finns idag. Bakom Vuxenkontraktet står Sveriges Blåbandsungdom och Stockholms Läns Blåbandsungdom. Vi riktar oss till föräldrar med barn i mellanstadieåldrarna. Dialogen med föräldrarna handlar bland annat om Internets avigsidor, våldsamma data- och tv-spel, mobbning, stillasittande och i förlängningen droger och alkohol.
Vuxenkontraktets scen är föräldramöten i skolan.
Effekt (Örebro preventionsprogram (ÖPP))
På föräldramöten under hela högstadietiden genomförs en kort presentation (ca 15 min) som slår hål på myter om alkohol. Under mötet gör föräldrarna gemensamma överenskommelser för sina barn. Örebro universitet har utvärderat metoden och visat att den ger en signifikant minskning av ungdomarnas alkoholkonsumtion.
Verksamhet
Vad händer idag?
- Inga aktiviteter
Vad händer denna månad?
Vad händer nästa månad?
Vår vision är ett tryggt samhälle fritt från alkohol och andra droger där alla människor har lika värde.