Guide till att starta en ny SBU-förening

Om Sveriges Blåbandsungdom 

Sveriges Blåbandsungdom (SBU) är en barn- och ungdomsorganisation som arbetar för helnykterhet och att det ska finnas bra och roliga, drogfria aktiviteter för unga att välja på i samhället. Tillsammans arbetar alla föreningar i landet för en nykter värld där alla människor är lika mycket värda. Nykterhet behöver du nämligen aldrig ångra!

Föreningarna runt om i Sverige gör olika saker. Det spelar ingen roll vad ni gör, så länge ni är nyktra och gör något bidrar ni till en nyktrare värld! Det kan t ex vara olika idrottsaktiviteter, pyssel, att laga mat, e-sport, titta på film, lasergame, alkoholkunskap eller att lära sig att bli en bra ledare. Det finns inga begränsningar, utan det svåra blir istället att komma på precis det ni vill göra. 

Förbundet anordnar också aktiviteter då alla medlemmar är inbjudna att träffas och göra saker tillsammans. Totalt är vi idag ca 1200 medlemmar mellan 0 och 25 år. Föreningarna finns runt om i Sverige, och saknas det en där just du bor är det bästa att starta en egen! Det är lätt och kul! 

Fördelen med att starta en egen förening är att ni själva får bestämma vad ni vill göra. Dessutom får ni bidrag från förbundet på 1000 kr per år, de första tre åren plus 60 kr per medlem i föreningen. 

Det är medlemmarna som bestämmer över Sveriges Blåbandsungdom på årsmötet och däremellan leder förbundsstyrelsen. Vuxenförbundet som organisaerar alla 26 eller äldre heter Sveriges Blåbandsförbund (SBF) och tillsammans med dem bildar vi Blå Bandet. 

Starta förening

1. Varför vill ni starta?

Diskutera varför vill ni starta föreningen? Vill ni förändra världen? Vill ni få ett alkoholfritt Sverige? Vill ni ordna rolig verksamhet för ungdomar utan alkohol? Det viktigaste är att komma fram till vad ni vill och vad ni brinner för.

2. Ta kontakt med Sveriges Blåbandsungdom

På kansliet finns det personal som kan hjälpa er med allt ni behöver för att komma igång. Detta inkluderar att någon kommer ut till er och finns där på plats när ni går igenom de övriga stegen i guiden.  Kansliet kommer också att hjälpa er hitta er lokala kontakt på Nykterhetens Bildningsverksamhet  (NBV) som också kommer att finnas där för er och hjälpa er. 

Det går bra att maila på kansliet@sbu.nu eller ringa. Längst ner på sidan finns kontaktuppgifter.

3. Skapa stadgar

Stadgar är som regler för föreningen. Var tydliga och tänk igenom allt noga innan. Det går bra att skriva egna stadgar, men om ni startar en förening för första gången rekommenderar vi att ni använder normalstadgarna som ni kommer till om ni klickar här.

4. Första årsmötet

Under det första årsmötet ska ni bilda föreningen. En mall för en första dagordning och protokoll för detta hittar du om du klickar här.

5. Meddela förbundet

Maila en kopia på årsmötesprotokollet där ni bildade föreningen tillsammans med stadgarna och följande uppgifter på alla som var med och startade föreningen:

*Namn
*E-post 
*Telefonnummer
*Personnummer (Inklusive de fyra sista siffrorna)

Då kommer ni att få ett inlogg i vårt medlemsregister eBas där ni själva kontrollerar era uppgifter och håller koll på era medlemmar. Ni kan också göra mailutskick och rapportera för att få era bidrag. Bidraget ligger på 60 kr per medlem plus 1000 kr/år i uppstartsbidrag de första tre åren. 

6. Marknadsför er

Berätta i t.ex. media om att föreningen har startat och vad ni ska göra framöver. Vill ni ha hjälp med hur ni skriver ett pressmeddelande? Hör av er till kansliet!

7. Värva medlemmar!

I eBas finns en adress  som ni kan sprida för att värva medlemmar direkt till er förening. Om ni inte hittar den så be om hjälp! Det går också bra att registrera sig på hemsidan, men då kommer medlemmen att placeras i den förening den bor närmast. Klicka på ”Bli medlem” i menyn där uppe eller här.

Bra att ha: Manual för eBas

8. Ordna Organisationsnummer

Föreningen är en juridisk person som existerar efter att ni haft ert första årsmöte. Däremot så krävs ett organisationsnummer för vissa saker, exempelvis söka bidrag från andra eller öppna ett bankkonto. Rekommendationen är att inte ansöka om ett organisationsnummer innan ni får behov av det.

Organisationsnummer får ni hos skatteverket. Där kan ni beställa en blankett som heter 8400. Den hittar ni genom att klicka här. Det brukar ta några veckor innan numret kommer. Det kallas registreringsbevis.

Läs mer 

*Föreningskursen – så får du saker att hända av Rune Nilsson. Genomför gärna som studiecirkel genom NBV. NBV är Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet som jobbar med studiefrågor.
*Styrelseboken av Björn Lundén. 
*Ideell förening – bilda, styra och utveckla av Rune Nilsson
*Styrelsen i en ideell förening av Olov Andersson, Gunilla Frieberg och Eva Larsson.